Magyar kutatók olyan takarmányvédő szereket fejlesztenek amelyben nincs antibiotikum, mégis megvédik az állatállományt a súlyos fertőzésektől. Ezzel folyamatosan csökkenthetővé válik a haszonállatok antibiotikummal történő túlterhelése. Ezzel világviszonylatban is egyedülálló módon gyógyszerszennyezéstől mentes húst lesz képes előállítani a hazai ipar. Ez nem csak a magyar fogyasztók számára fontos, de jelentősen megnövelheti a magyar hústermékek iránti külföldi keresletet is.
A programban a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet valamint a Dr. Bata Magyar Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zrt. szakemberei és kutatói dolgoznak együtt. A kifejlesztésre kerülő készítmények a hazai, európai és a világ baromfi, sertés és tejelő tehén állományokban nagy gazdasági károkat okozó állatbetegségek kórokozóit veszik célba. Mikrobiológiai laboratóriumi tesztek alapján kerülnek kiválasztásra a kórokozók szaporodását szelektíven gátló kísérleti vegyületek. Az eredmények alapján ígéretes vegyületek esetében laboratóriumi és üzemi kísérletekben dolgozzák ki a fejlesztendő termék előállítását. Nagy labor méretben előállításra kerül az új, reményeink szerint szabadalmaztatni kívánt vegyületből a laboratóriumi állatkísérletek lefolytatásához szükséges anyagmennyiség. A laboratóriumi állatkísérletekben sikeresen szereplő anyagok esetében gyártástechnológiát és a vegyület formuláját dolgozzuk ki a legszélesebb körben előforduló megbetegedések, a szalmonellózisok, sertés dizentéria, baromfi bélgyulladás megelőzésére vagy kezelésére.