HTML

Csökkenni fog a húsok antibiotikum terhelése

2014.02.06. 15:14 newsfinder

2007-3_takarmany.jpg

Magyar kutatók olyan takarmányvédő szereket fejlesztenek amelyben nincs antibiotikum, mégis megvédik az állatállományt a súlyos fertőzésektől. Ezzel folyamatosan csökkenthetővé válik a haszonállatok antibiotikummal történő túlterhelése. Ezzel világviszonylatban is egyedülálló módon gyógyszerszennyezéstől mentes húst lesz képes előállítani a hazai ipar. Ez nem csak a magyar fogyasztók számára fontos, de jelentősen megnövelheti a magyar hústermékek iránti külföldi keresletet is.

A programban a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszék, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet valamint a Dr. Bata Magyar Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zrt. szakemberei és kutatói dolgoznak együtt. A kifejlesztésre kerülő készítmények a hazai, európai és a világ baromfi, sertés és tejelő tehén állományokban nagy gazdasági károkat okozó állatbetegségek kórokozóit veszik célba. Mikrobiológiai laboratóriumi tesztek alapján kerülnek kiválasztásra a kórokozók szaporodását szelektíven gátló kísérleti vegyületek. Az eredmények alapján ígéretes vegyületek esetében laboratóriumi és üzemi kísérletekben dolgozzák ki a fejlesztendő termék előállítását. Nagy labor méretben előállításra kerül az új, reményeink szerint szabadalmaztatni kívánt vegyületből a laboratóriumi állatkísérletek lefolytatásához szükséges anyagmennyiség. A laboratóriumi állatkísérletekben sikeresen szereplő anyagok esetében gyártástechnológiát és a vegyület formuláját dolgozzuk ki a legszélesebb körben előforduló megbetegedések, a szalmonellózisok, sertés dizentéria, baromfi bélgyulladás megelőzésére vagy kezelésére. 

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság antibiotikum húsipar bió egészségvédelem feldolgozóipar állattenyésztés magyar kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://videkfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr415801700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása